O zgodovini pižam – anekdote, zgodbe, zanimivosti,…

O zgodovini pižam – anekdote, zgodbe, zanimivosti,…

Zabava v pižamah

Udobje, ležernost, mehkoba…

Udobje, ležernost, mehkoba, postelja, spanje in celo zabava, so besede, ki nas asociirajo na pižamo. V teh norih časih jim je, poleg trenirk, namenjena še posebna pozornost. Delo od doma, kar v pižami – no, vsaj od pasu navzdol, če nas čaka video sestanek, kot se radi pošalijo nekateri. Kdo bi si mislil … No, mi se ne pritožujemo.

 Izvor beseda pižama

Pižame izvirajo iz Indije, od koder so jih v 17. stoletju prevzeli britanski kolonisti. Beseda je perzijskega izvora (pāy-jāma) in v dobesednem prevodu pomeni oblačilo za noge. Pižamo so v prvotni obliki nosili tamkajšnji moški, in sicer hlače, ki so bile ohlapne. Narejene so bile iz lahkih materialov in so se z vrvico zategnile okoli pasu.

Poleg praktičnega namena, poudarjenega predvsem nekdaj, ko so se zaradi slabega ogrevanja med spanjem nosile tudi čepice, so ključnega pomena tudi iz psihološkega vidika, saj telesu signalizirajo, da je čas za spanje, nas pomirjajo in sprostijo. V začetku 20. let prejšnjega stoletja so imele posebno vlogo v svetu mode. Coco Chanel, takrat najbolj prodorna modna oblikovalka, jih je začela nositi kot del poletne garderobe, in sicer kot oblačilo za na plažo. Sledili so ji mnogi drugi modni drzneži, ki so svetu hoteli sporočiti, da naj bo moda tudi udobna. Nekaj let kasneje je pižama  na plaži postala že stalnica – v 30. letih je oblika širokih hlač, ki so spominjale na krilo, predstavljala celo eleganco poletne garderobe sodobne ženske.

»Pižame prepovedane!«


Kakorkoli, ne moremo jih nositi kar povsod. Oziroma, če smo bolj natančni, ne smemo. V Združenih Arabskih Emiratih je bil leta 2007 uveden strog kodeks oblačenja za vse uslužbence, ki med drugim prepoveduje nošenje pižame kot delovne obleke. Pižame pa so ponekod prepovedane celo strankam. Z letom 2010 je supermarket Tesco v Združenem kraljestvu uvedel prepoved nošenja pižam strankam. Prav tako je lokalna podružnica ministrstva za socialno zaščito v Dublinu leta 2012 strankam svetovala, da v primeru obiska pižame niso primerno oblačilo.

Niso vsi veliki navdušenci. Ministrstvo za kvaliteten spanec pa vseeno opozarja, da se na teh mestih ne glede na vašo opravo lahko zgodi, da zaspite.

Delo od doma v pizami

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja