Spalni program nekdaj in danes: v pižami na plažo?

Spalni program nekdaj in danes: v pižami na plažo?

spalni program

Udobje, ležernost, mehkoba, postelja, spanje, spalni program in celo zabava, so besede, ki nas asociirajo na pižamo. Se je še komu začelo spati?

Kdo bi si mislil, da obstaja toliko zanimivosti o najbolj udobnem kosu v naših garderobah. Spalni program nekdaj je bil namreč precej drugačen.

V teh norih časih jim je, poleg trenirk, namenjena še posebna pozornost, spalni program naših omar pa se iz tedna v teden širi. Delo od doma, kar v pižami – no, vsaj od pasu navzdol, če nas čaka video sestanek, kot se radi pošalijo nekateri. Kdo bi si mislil … No, mi se ne pritožujemo.

Izvor beseda pižama

Pižame izvirajo iz Indije, od koder so jih v 17. stoletju prevzeli britanski kolonisti. Beseda je perzijskega izvora (pāy-jāma) in v dobesednem prevodu pomeni oblačilo za noge. Pižamo so v prvotni obliki nosili tamkajšnji moški, in sicer hlače, ki so bile ohlapne. Narejene so bile iz lahkih materialov in so se z vrvico zategnile okoli pasu. Kot zanimivost naj omenimo, da so moške pižame še danes zelo priljubljene, saj so eno najbolj priljubljenih daril. Udobje je pač na prvem mestu.

Poleg praktičnega namena, poudarjenega predvsem nekdaj, ko so se zaradi slabega ogrevanja med spanjem nosile tudi čepice, so ključnega pomena tudi iz psihološkega vidika, saj telesu signalizirajo, da je čas za spanje, nas pomirjajo in sprostijo.

Spalni program na plaži? Mi smo za!

Spalni program
Spalni program na plaži

V prvi polovici prejšnjega stoletja je imel spalni program posebno vlogo v svetu mode. Coco Chanel, najbolj prodorna modna oblikovalka prejšnjega stoletja, jih je začela nositi kot del poletne garderobe, in sicer kot oblačilo za na plažo. Sledili so ji mnogi drugi modni drzneži, ki so svetu hoteli sporočiti, da naj bo moda tudi udobna.

Na začetku je bil spalni program na plaži dojet celo kot uporniško gibanje mladih. Ravnatelji in učitelji so staršem svetovali, da naj otrokom ne dopustijo takšnih neumnosti, saj se ne spodobi.

Nekaj let kasneje je pižama  na plaži postala že stalnica – v 30. letih je oblika širokih hlač, ki so spominjale na krilo, predstavljala celo eleganco poletne garderobe sodobne ženske.

Spalni program in njegova vloga udobja drugod, ne le v spalnicah, je tako že proti koncu prve polovice prejšnjega stoletja zavladal svetu. Široke udobne hlače ter srajce pa se zadnja leta zopet vračajo v naše omare in predstavljajo nepogrešljiv kos za tople sončne dni.

Pozor, spalni program diktira:»pižame prepovedane!«


Kakorkoli, ne moremo jih nositi kar povsod. Oziroma, če smo bolj natančni, ne smemo. V Združenih Arabskih Emiratih je bil leta 2007 uveden strog kodeks oblačenja za vse uslužbence, ki med drugim prepoveduje spalni program kot delovno obleko. Pižame pa so ponekod prepovedane celo strankam na vhodu v določene trgovine. Z letom 2010 je supermarket Tesco v Združenem kraljestvu uvedel prepoved nošenja pižam strankam. Prav tako je lokalna podružnica ministrstva za socialno zaščito v Dublinu leta 2012 strankam svetovala, da spalni program ni nekaj, česar naj se poslužujejo ob obisku, saj bi bilo to neprimerno.

Niso vsi veliki navdušenci. Ministrstvo za kvaliteten spanec pa vseeno opozarja, da se na teh mestih ne glede na vašo opravo lahko zgodi, da zaspite.

Spalni program

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja