BREZPLAČNA DOSTAVA PRI NAROČILU NAD 50€
MOŽNOST TISKANJA, VEZENJA IN GRAVIRANJA
This is a basic text element.

Pranje posteljnine: katerih trikov še ne poznate?

Pranje posteljnine

Pranje posteljnine je nekaj, o čemer pa res ni treba pisati. Saj jo le operemo na 60° in je to to. Aha … morda je to krivo, da sčasoma postane tako zelo sprana?

Poglejmo, v katerem grmu tiči zajec.

PRANJE POSTELJNINE: NA KAJ VSE MORAMO BITI POZORNI?

Posteljnino seveda, zaradi higienskih razlogov moramo prati pri visoki temperaturi. Operemo jo lahko tudi na 90°, vendar pozor: samo če je bela! Vse ostale, barvne in vzorčaste, peremo na 40°, če ne se že po nekaj pranjih barve začnejo izpirati.

Pranje posteljnine

KORISTEN NAMIG: Za pranje posteljnine se priporoča tekoči detergent, čim bolj nežen. Agresivni lahko poškodujejo tkanino. Slednje velja predvsem za rjuhe. Detergent dodajamo v zmernih količinah!

Kako pogosto naj bo pranje posteljnine?

Posteljnino naj bi oprali vsaj vsaka dva tedna. V njej se namreč vsakodnevno nabirajo prašni delci oziroma drobni delci kože. V postelji smo vsakodnevno približno sedem ur (če je sreča, osem). V tem času se tudi znojimo, zato je redno menjavanje posteljnine priporočljivo.

Napotki za pranje posteljnine glede na material

  • BOMBAŽ, LAN, BAMBUS: so manj zahtevne tkanine, tako da velja gor zapisano: bele barve posteljnin in rjuh lahko peremo na 90°, vse ostale na 60° za res temeljito čiščenje (ki naj zaradi ohranjanja barv ne bo prepogosto) in 40 ° za odstranjevanje netrdovratnih madežev. Pri pranju je priporočljivo uporabiti program za bombaž.
  • SVILA: Nikakor ne perite nad 30° in pri pranju uporabite program z najmanj obrati. Priporočljiva je uporaba detergenta za občutljive tkanine.
  • SATEN: je visoko kakovosten material, ki se prav tako lahko pere na 40° ali 60°. Prav tako so obrati lahko na največji stopnji, vendar se bolj priporoča srednja.

Kaj pa zračenje posteljnine?

Hmm … smo že nekje slišali, ja. Kdo pa to še počne v praksi? Vsak dan posteljnino slačiti in jo znova oblačiti? Pa saj nimamo časa …

Pa res nimamo teh 10 minut na dan?

Zračenje je skoraj toliko pomembno kot tudi pranje posteljnine. Je temelj vzdrževanja svežine in čistosti, saj se tako dnevno znebimo vlage, ki se v njej nabere skozi noč.

Posteljnina

Najbolje je posteljnino zračiti na svežem zraku, kolikor nam je to omogočeno, vsaj 5-10 min. Če to storimo zjutraj in postelje nimamo časa obleči nazaj, posteljnino pustimo čim bolj razpotegnjeno in je ne zlagamo.

Sušenje posteljnine: čemu se izogibamo?

Najpogostejša napaka mnogih je, da posteljnino po pranju več ur sušimo v sušilnem stroju. Pranje posteljnine, ki ji zagotavlja svežino, se tako porazgubi zaradi vonja, pridobljenega v procesu sušenja v sušilnem stroju. Prav tako takšno sušenje ni priporočljivo zaradi mečkanja.

Kaj torej storimo?

Po pranju posteljnino v sušilcu pustimo le 10 min, nato pa jo čim bolj na široko razobesimo na stojalo (še boljše na vrv) na svež zrak.

Vendar pozor: ne sušimo je neposredno na soncu, saj to škodi tkanini!

KORISTEN NAMIG: Posteljnine v sušilnem stroju nikoli ne sušimo skupaj z brisačami, ki se sušijo počasneje.

Najlepša posteljnina

Tako, zdaj ste opremljeni za brezhibno svežino, ki vas bo zazibala v mehek spanec, tašča pa bo končno ostala brez komentarjev. Malo za šalo, malo za res: preizkušeno!

© 2023 Tekstil. ALL Rights Reserved by Mighty-Krulz.
0
Porabi 50,00 več in odkleni brezplačno SI poštnino
Vaša košarica je prazna!

Videti je, da v košarico še niste dodali nobenega artikla.

Prebrskaj po izdelkih