BREZPLAČNA DOSTAVA PRI NAROČILU NAD 50€
MOŽNOST TISKANJA, VEZENJA IN GRAVIRANJA
This is a basic text element.

Kako prati perilo, da se material in barva čim dlje ohranita?

Kako-prati-perilo

Vsi mislimo, da vemo, kako prati perilo, čeprav nas na vsake toliko še vedno preseneti prehitro uničen material, zbledela barva, skrčena oblačila in seveda najpogostejša napaka: obarvano belo perilo.

Kako se izognemo vsem napakam? Tako, da si na vsake toliko priznamo, da vseeno potrebujemo še kakšen nasvet. Brez skrbi, na kup smo zbrali nekaj hitrih napotkov in tako pripravili pravi mali plonk listek!

Kako prati perilo vseh možnih barv? Oh, to sortiranje …

Ni težko, iste barve pač damo skupaj, a ne? Razen, če imamo seveda doma deklice, ki poleg nas nosijo veliko rožnate in rdeče in druge pisane barve. Načeloma velja, da skupaj peremo rdeče, rožnate in oranžne barve.

Če so te zelo intenzivne, moramo hkrati paziti, da jih ob prvem pranju operemo posebej, vsakič naslednjič pa uporabimo detergent, ki ohranja pisane barve. Bolj pastelne, a še vedno pisane, svetlejše barve običajno ne puščajo barv, vendar vseeno iz previdnosti dodajte listič za lovljenje barv.

Perilo
Perilo

Večno vprašanje belega in črnega: kako prati perilo, da se barva ohrani čim dlje?

Pri belem perilu se strogo držimo pravila, da peremo zgolj in samo belo perilo, brez vseh drugih skoraj belih majic in podobnega. Že ena sama živahna nogavica, ki se prikrade vmes, je lahko problematična!

Najbolje je, da belo perilo prav tako sortiramo na tisto, ki ga je treba prati pri višjih temperaturah (npr. spodnjice in nogavice) ter tisto, ki ga moramo prati na nižjih (npr. majice s poslikavami). Da belo zares ostane belo, poskrbite za pravi detergent, kupite pa lahko tudi posebno sredstvo za ohranjanje beline.

Med temno perilo spada črno, temno modro, temno zeleno, sivo, rjavo in temno vijolično: skratka vse tisto perilo, pri katerem vam ni treba skrbeti, da bodo barve potemnele. Vseeno pa želimo, da se ohranijo, zato se pri vprašanju, kako prati perilo temnih barv zopet držimo prave izbire detergenta.

Detergent

Pozor: v novih kavbojkah se nikar ne usedajte na svetleše površine, npr. kavče ali stole. Prvič, ko perete temen džins, ga namakajte v vodi in sperite na roke, ali ga operite posamično v pralnem stroju, Tudi tu je dobrodešel listič za lovljenje barv.

Tekstil svetuje: rdeče, mešano in temno perilo vselej perite na nižjih temperaturah, npr. pri 30 ali 40 stopinjah. Kar brez strahu, da se perilo ne bo dobro opralo: detergenti so danes zvečine zelo kakovostni.

Kako prati perilo, da se izognemo “muckam”?

Velikokrat pozabimo, da pranje brisač poleg drugega perila skoraj brez izjeme na oblačilih pusti t. i. “mucke”. Brisače so iz frotirja, nekatere celo iz pliša, oba materiala pa zelo rada puščata vlakna.

Če se torej večkrat vprašate, kako prati perilo, da ne bo muckasto, je odgovor: brisače torej vedno peremo ločeno.

Brisače običajno razvrstimo glede na njihovo barvo, pri tem pa pozabljamo, da so iz frotirja ali celo pliša, ki zelo rad izgublja vlakna. Torej temne brisače raje nikoli ne perite s fino črno bluzo, saj vam lahko na njej ostane polno vlaken, ki jo bodo naredila »kosmato«.

Posebna oblačila so tista, ki niso obstojnih barv, ne smejo v sušilec ali imajo druga posebna navodila.

Zlato pravilo: ne prenapolnite stroja!

Zakaj vedno s težavo pustimo stroj napol prazen, čeprav vemo, d aje z razlogom navedena količina perila, ki ga eno pranje premore? Otresite se te navade: boljše bo tako za vaš pralni stroj kot tudi za oblačila. Zagotovo se vam je že zgodilo, da so bila oblačila slabo oprana ali celo lisasta, ker se detergent po njih ni enakomerno razporedil zaradi prenapolnjenosti.

Trik za ohranjanje barv: kis in kratko sušenje v sušilcu!

Ja, vemo, zelo smrdi! Ampak kar brez zadržkov dodajte 2.5 dl kisa detergentu za perilo: vonj se tako ali tako tekom pranja povsem izniči. Kakšen je rezultat? Barve se ohranjajo veliko dlje, saj kis preprečuje bledenje barv hkrati pa deluje kot naravni mehčalec.

Oblačila nikar ne sušite predolgo v sušilnem stroju, saj to povzroča hitrejšo izgubo barv. Ko jih vzamete iz sušilca, morajo biti vsaj še nekoliko vlažna!

© 2023 Tekstil. ALL Rights Reserved by Mighty-Krulz.
0
Porabi 50,00 več in odkleni brezplačno SI poštnino
Vaša košarica je prazna!

Videti je, da v košarico še niste dodali nobenega artikla.

Prebrskaj po izdelkih