BREZPLAČNA DOSTAVA PRI NAROČILU NAD 50€
MOŽNOST TISKANJA, VEZENJA IN GRAVIRANJA
This is a basic text element.

Oznake za vzdrževanje tekstila: koliko se jim posvečate?

oznake za vzdrževanje tekstila

Oznake za vzdrževanje tekstila so tiste, na katere se večinoma niti ne oziramo, mogoče nas zanima le, na koliko stopinj moramo prati kakšno lepo stvar. Mine nekaj mesecev in nato se na oblačilih pojavljajo mucke, posteljnina postane sprana, material pa povsem šibek.

Da bomo do oblačil prijaznejši, smo pripravili tale plonk listek, v katerega pokukajte, ko boste morali razbirati oznake za vzdrževanje tekstila.

Osnovne že poznamo: narisana je nekakšna kad, znotraj nje pa številka, ki nam pove, na koliko stopinj je optimalno prati določeno perilo. Kaj pa, če je pod njo narisana črta?

Oznake za vzdrževanje perila: kaj pomenijo vse dodatne risarije zraven?

Oznake za vzdrževanje so enostavne, ko jih enkrat poznamo: črtica pod pod sličico pralne kadi, v kateri je zapisano, na koliko stopinj je oblačila priporočeno prati, predpisuje pranje občutljivega perila: ena črtica pomeni občutljivo, druga pa ekstra občutljivo perilo. Če je vaš pralni stroj novejši, že ima program z zmanjšano mehanično obdelavo perila, če pa je starejši, izberite program za sintetiko. V obeh primerih boben napolnimo le do polovice, pri dveh črticah pa centrifugiranje raje opustimo, da na perilu ne nastajajo gube.

Oznake za vzdrževanje tekstila

Oh, to ročno pranje …

Oznake za vzdrževanje tekstila ročno pranje označujejo s sliko prečrtane kadi. To pomeni, da pranje v pralnem stroju ni dovoljeno: takšno perilo vedno nesemo v kemično čistilnico.

Če pa je v kadi narisana še dlan, pomeni, da lahko perilo peremo v pralnem stroju, na programu ročno pranje, še boljše pa je, če garderobne kose, ki so tako označeni, dejansko peremo na roke: tako se še bolj izognemo drgnjenju in ožemanju. Barvastega perila nikakor ne puščamo namočenega dlje časa, saj lahko barvila povzročijo madeže.

So oznake za vzdrževanje tekstila že pristale v košu?

Nič ne skrbite: tukaj so hitri napotki z okvirnimi navodili. Upamo, da niste odrezali tudi listek s sestavo vlaken, saj si z njim lahko pomagate:

  • 95 °C: velja za bel bombaž ali lan,
  • 60 °C: peremo barvni bombaž in modal,
  • 40 °C: peremo temen barvni bombaž, poliester, mešanice, viskozo in sintetiko,
  • 30 °C: posebno občutljivo perilo iz volne ali svile.

Ste oblačila kupili v tujini? Denimo v ZDA so stopinje zapisane v stopinjah Fahrenheita, ne v stopinjah Celzija, zato bodite pozorni!

© 2023 Tekstil. ALL Rights Reserved by Mighty-Krulz.
0
Porabi 50,00 več in odkleni brezplačno SI poštnino
Vaša košarica je prazna!

Videti je, da v košarico še niste dodali nobenega artikla.

Prebrskaj po izdelkih